Tvrdá voda
Jak poznáme, že je voda tvrdá?
Tvrdá voda obsahuje vyšší množství minerálů jako jsou vápník a hořčík. Ve vodě tyto látky nejsou na škodu, protože kdybychom vodu bez minerálních látek pili dlouhodobě, ochudíme o ně své tělo a museli bychom je doplnit z jiných potravin. Vyhláška stanovuje, že by se celková hodnota pro vápník i hořčík měla pohybovat mezi 2–3,5 mmol/l. Tvrdá voda je tedy taková, která překračuje hodnotu nad 3,5 mmol/l.
Tvrdá voda lidské zdraví sice v krátkodobém užívání neohrožuje, ale naopak snižuje životnost a správnou funkci spotřebičů. Na topných tělesech, potrubích a spotřebičích se usazuje vodní kámen, který v konečném důsledku může zvyšovat i spotřebu elektrické energie.
Jak změříme tvrdost vody?
Tvrdost vody se měří buď elektronickými měřidly buď v hodnotách mS, nebo TDS. Další metoda je fotometrická takzvaným fotometrem.
Jaké jednotky tvrdosti vody existují?
Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimol na litr). Původně se tvrdost vody měřila v takzvaných německých stupních (°dH), kdy 1 °dH odpovídal 10 mg CaO/l nebo 7,2 mg MgO/l. Dnes se vápník a hořčík měří společně, a to ve zmíněné jednotce mmol/l (milimol na litr). Existují ale i dnes už spíše zastaralé jednotky francouzské (°fH), anglické (°e) nebo americké (mg/L).
Převod jednotek tvrdosti mezi sebou
1 mmol/l = 5,6 °dH |
1 °dH = 0,18 mmol/l |
Mezní hodnoty tvrdosti vody
Tvrdost vody klasifikujeme v rozsahu velmi měkká až velmi tvrdá.
Pitná voda |
mmol/l |
°dH |
velmi měkká |
< 0,7 |
< 3,9 |
měkká |
0,7–1,25 |
3,9–7 |
středně tvrdá |
1,26–2,5 |
7,01–14 |
tvrdá |
2,51–3,75 |
14,1–21 |
velmi tvrdá |
> 3,75 |
> 21 |
Jaká voda je nejlepší?
Tvrdá voda způsobuje usazování vodního kamene, nižší rozpustnost mýdel a pracích prostředků nebo nepříjemnou chuť v ústech. Měkká voda zase není dobrá pro lidský organismus, protože v sobě nemá dostatek minerálů, což může vést k nesprávnému vývoji zubů a kostí. Pokud vás zajímá kvalita vaší vody, můžete si objednat rozbor pitné vody, kde se dozvíte, jestli je v pořádku.